Monday 28 May 2012

KETAM LEMAK BERTIMUN




SALAM..DAN SELAMAT PAGI...


YAHOOO..SELAMAT BERCUTI..ALHAMDULILLAH SEMUA ANAK-ANAK SEKOLAH DAH PUN MULAI BERCUTI JUMAAT LEPAS...


HARI CUTI NI..KAMI MASIH TAK KE MANA-MANA MACAM ORANG LAIN SETIA MENUNGGU DI RUMAH...ALMAKLUMLAH PULAK SI CALEB TU TAK NAK BERJALAN-JALAN MACAM BUDAK LAIN..MEMANG PAYAH SUNGGUH...RAGAM ANAK LELAKI SIAPA TAHU....


SEMPENA CUTI NI..APER LAGI MAKAN TIME LAH....ASYIK-ASYIK MASAKLAH..


RESEPI MUDAH KALI NI PUN TIADA YG ISTIMEWALAH..KETAM....
KETAM-KETAM YANG DI BELI KALI NI MEMANG BERBALUI SEBAB ENAK..BANYAK ISI..KATA ORANG BULAN MENGAMBANG..KETAM PUN MENGAMBANG..YE KE?


UNTUK RESEPI MUDAH NI...JENGUK-JENGUKLAH KAT BAWAH NI;




KETAM LEMAK BERTIMUN;


4 EKOR KETAM-POTONG DAN DIBERSIHKAN
2 ULAS BAWANG PUTIH
1 BATANG SERAI-DIKETUK
5-10 TANGKAI CILI PADI KAMPUNG
3 ULAS BAWANG MERAH KECIL
1 CAWAN KECIL SANTAN PEKAT
1 BATANG TIMUN-DIHIRIS MENYERONG
SEDIKIT GARAM
SEDIKIT PERASA
1 KEPING ASAM KEPING.
2 CM KUNYIT HIDUP@ 1 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT
CARA MEMASAK;


1- CILI PADI,BAWANG PUITH SERTA MERAH-DI TUMBUK SAMPAI HALUS.
2-MASUKKAN KE DALAM PERIUK BERSAMA SANTAN DAN SERAI YG DIKETUK.
3-MASUKKAN GARAM SERTA PERASA JIKA SUKA....TUNGGU SAMBIL DIKACAU SAMPAI KUAH SANTAN MENDIDIH...BARULAH DI MASUKKAN KETAM.
4- BIARLAH SEKETIKA KETAM MASAK DALM 5 MINIT...BARULAH DIMASUKKAN ASAM KEPING TADI..INGAT KACAU SELALU GULAI TU TAKUT PECAH MINYAKLAH PULAK.
5-APABILA KETAM BERUBAH WARNA DAN SUDAH MASAK..SEBATI BERSAMA 
KUAH..BOLEHLAH DIMASUKKAN PULA TIMUN TADI...RATAKAN DIDALAM KUAH...
6-BOLEHLAH DI ANGKAT DAN DIHIDANGKAN BERSAMA NASI PANAS..


SELAMAT MEMASAK...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...