Tuesday 1 May 2012

KERUTUP AYAM

NIKEE ME @BLOGSPOT.COM
SELAMAT PAGI..
N3 KEDUA PAGI INI ..PASTI MEMBANGKIT SELERA..HMMM MASAKAN GULAI AYAM DARI PANTAI TIMUR MENJADI MENU HARIAN DI RUMAH....


GULAI AYAM KERUTUP AYAM INI ENAK DI MAKAN BERSAMA NASI PUTIH ...NASI MINYAK..NASI DAGANG.....DAN MACAM-MACAM NASI LAGILAH ASAL NASI TU NASI YANG BERLEMAK...


JOMLAH KITA SAMA-SAMA INTAI RESEPI DI BAWAH..


BAHAN;


500G AYAM-BUANG KULIT POTONG KECIL-KECIL.
5 BIJI BAWANG MERAH;MAYANG HALUS
3 BIJI BAWANG PUITH -DI MAYANG HALUS
2 INCI HALIA MUDA-MAYANG HALUS
REMPAH 4 SEKAWAN
-KAYUMANIS.PELAGA HINDI.CENGKIH SERTA BUNGA LAWANG
1 PEKET KECIL REMPAH KERUTUP ADABI-CAMPURKAN SEDIKIT AIR SUAM
200ML SANTAN PEKAT
2 SUDU MAKAN KERISIK
2 SUDU KECIL MANISAN@ GULA MELAKA
SEDIKIT PERISA
SEDIKIT GARAM
MINYAK TUK MENUMIS.


CARA MEMBUAT GULAI;
1- PANASKAN MINYAK...TUMISKAN 4 SEKAWAN BERSAMA BAWANG-BAWANG TADI BERSAMA HALIA..SAMPAI GARING DAN NAIK BAU..
2- MASUKKAN PULA REMPAH KERUTUP TADI GORENG SAMPAI REMPAH WANGI DAN TERBIT MINYAK.
3- MASUKKAN AYAM...GAULKAN RATA..PASTIKAN ANDA MEMASUKKAN SEDIKIT AIR...TUTUP PERIUK..BIARKANLAH SI AYAM TADI EMPUK DAN MASAK.
4-PABILA AYAM SUDAH MASAK..AIR TELAH PUN KERING..MASUKKAN SANTAN KELAPA PEKAT...TAMBAH SEDIKIT AIR TUK MENCAIRKAN KUAH KALAU SANTAN TERLAMPAU PEKAT..GAUL RATA.
4.BIARLAH SEKETIKA...BIARLAH..KUAH MESRA..KEMUDIAN..MASUKKAN KERISIK,GULA MERAH.SERTA PERISA DAN GARAM..
5.TUTUP PERIUK..BIARLAH GULAI MENDIDIH SEKEJAP..SERTA KUAH PEKAT...SERTA AYAM MASAK..PADA MASA NI BOLEHLAH DIRASA KUAHNYA...KALAU KURANG GARAM DI TAMBAH ..
6..PABILA DAH MESRA SERTA KUAH CUKUP LIKAT..ANGKAT SERTA BOLEH DIHIDANGAKAN.


P/S;
KALAU ADER YANG NAK MENDAPAT WARNA KUAH SEDIKIT GELAP MCM KERUTUP DAGING BOLEH DI MASUKKAN KE DALAM KUAH SEDIKIT KICAP PEKAT DLM 1 SUDU BESAR..LEPAS TU DI KACAU ..JGN TERLEBIH SUDAH..NANTI LAIN PULAK RUPA GULAI...
LAKUKAN PROSES NI SELEPAS DIMASUKKAN AIR SERTA SANTAN.....KALAU IKUT NIKEE 1SUDU KECIL PASTI MEMADAI ...



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...