Wednesday 12 September 2012

DAGING MASAK KICAP TOPSIDE


SALAM SEMUA!

MASAK APA HARI INI..HMM BINGUNGKAN AL- MAKLUMLAH SUSAH SEBENARNYA JADI SURI RUMAH NI..MANA TAK MACAM-MACAM KENA FIKIR NAK MASAK  LAGI..CUCI BAJU,KEMAS RUMAH HEE..MACAM-MACAM LAH.

   SEMALAM NIKEE MASAK APA YG PATUT SAHAJA..HARI INI PUN BERALA KADAR SAJA.

  KALAU CERITA PASAL DAGING TENTU RAMAI YG GEMARKAN DAGING NI..TAPI NIKEE JARANG MENGAMBIL DAGING PALING BANYAKNYA PUN 2 KALI SEBULAN SAJA,KEKADANG LANGSUNG TAK BELI DAGING..

   UNTUK MENYENANGKAN KERJA MEMASAK NI..DAGING MASAK KICAP NI ADALAH MASAKAN WAJIB BAGI ANAK PEREMPUAN NIKEE SI YAYA NI..MESTI ADA..

   BAGI PENGEMAR DAGING YG KRONIK..JOMLAH MASAK DAGING MASAK KICAP ALA NIKEE..


DAGING MASAK KICAP;


1/2 KILO DAGING LEMBU TOPSIDE@TENDERLOIN
2 BIJI BWANG PUTIH-DI TUMBUK HALUS*
3 CM HALIA MUDA- *
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR*
2 SUDU BSR CILI GILING
2 BIJI KENTANG - DI BELAH 4
4 SUDU MAKAN KICAP PEKAT
2 SUDU BSR KICAP MANIS
2 SUDU BESAR TOMATO SOS
1 KEPING ASAM KEPING@ 1 SUDU BESAR AIR ASAM JAWA.
1/2 CAWAN AIR
GARAM,GULA DAN SERBUK PERASA
MINYAK TUK MENUMIS
REMPAH 4 SEKAWAN- CENGKIH,PELAGA,KAYUMANIS DAN BUNGA LAWANG
2 BATANG CILI MERAH -MAYANG
1 BIJI BAWANG KUNING- DIMAYANG
2 BIJI TOMATO- BELAH 4


CARA MEMASAK;
1- POTONG DAGING NIPIS-NIPIS,GAULKAN BERSAMA GARAM KUNYIT.BIARKAN BERPERAP SEKETIKA..LEPAS TU GORENGKAN DAGING SAMPAI AIR DAGING KERING..KETEPIKAN.
2- PIJARKAN MINYAK ,TUMISKAN BAHAN YG DI TUMBUK TADI SAMPAI WANGI..BERSAMA 4 SEKAWAN.
3- MASUKKAN PULA CILI ,GORENG SAMPAI TERBIT MINYAK BOLEHLAH DI MASUKKAN DAGING TADI ...GAULKAN SAMPAI RATA..MASUKKAN KENTANG..GORENG SEKEJAP.
4- MASA NI MASUKKAN AIR,KICAP PEKAT,SOS TOMATO,ASAM KEPING,DAN BIARLAH KUAH MESRA BERSAMA DAGING..
5- APABILA KUAH SEDIKIT PEKAT MASUKKAN GARAM,GULA DAN JUGA PERASA..APABILA DALH OK RASANYA..TABURLAH CILI MERAH YG DI MAYANG DAN BAWANG KUNING DI MAYANG..GAUL SEKEJAP..TABURKAN TOMATO DIMASAKAN SEBELUM DI ANGKAT.







PESAN NIKEE;
1- MASAK DENGAN DAGING TOPSIDE@TENDERLOIN NI MUDAH SEBAB DAH MEMANG LEMBUT...
2- DAGING NI BOLEH DI REBUS DAHULU KALAU SUKA ,KEMUDIAN BARULAH DI HIRIS HALUS...TAPI AIR REBUSAN JGN DI BUANG SEBAB BOLEH DIMASUKKAN DALAM MASAK KICAP NI.




SELAMAT MEMASAK..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...