SALAM SEMUA!
SELAMAT PAGI..JAM DI DINDING MENUNJUKKAN SUDAH LEWAT 12 TENGAH MALAM. NIKEE BIASALAH MANA BOLE LENA LAGI,BARU SELESAI MENYAPU DI DAPUR DAN SELESAI MENJEMUR BAJU YG DI BASUH.JANGANLAH HAIRAN BEGINILAH FITRAH SEORANG ISTERI YG TIADA SUDAHNYA BEKERJA SIANG DAN MALAM.
JADI SURIRUMAH INI SEBENARNYA BUKAN MUDAH NAK TAHU..KALAU DI BAYAR GAJI RASANYA TAK COMPANY YG HIRE KAMI NI SEBAB TAK BERBALOI GAJINYA,ITULAH NILAI SEORANG SURIRUMAH..NO MONEY CAN PAY.
TINGGALKAN SEKEJAP HAL NIKEE..JOMLAH KITA SUKA-SUKA CUBA NASI GORENG NIKEE NI.
NASI GORENG ADALAH MENU YG SELALU DI SEDIAKAN APABILA,NIKEE NAK HABIS KAN STOK NASI YG DI TANAK TAK HABIS ATAU NIKEE MEMANG TERPAKSA MASAK BILA DAH ABIS FIKIR ....MAKNANYA DAH TAKDA APA YG NAK DI MASAK.
KALAU DI AMATI FOTO DI ATAS PASTI ADA YG TERTANYA APAKAH MASAKAN AYAM DI ATAS..HMM YG PASTI BUKANNYA AYAM MASAK KICAP OK.TULAH NANTI NIKE TULISKAN SEKALI RESEPI AYAM MALUKU TU.
RESEPI AYAM MALUKU NI PADA NIKEE,MASAKAN SIMPLE YG BOLE DI PEKENA DENGAN SI NASI GORENGLAH SEBAB MEMANG MUDAH NAK DISEDIAKAN.
JOM INTAILAH RESEPI INI;
NASI GORENG IKAN REBUS&CHIX SOSEJ..AYAM MALUKU
OLEH; NIKEE
AYAM MALUKU;
(RESEPI UTK 1 EKOR AYAM)
1 EKOR AYAM-POTONG 6 @ KECIL
2 SUDU BSR GULA MELAKA
3 SUDU BSR BELACAN
2 SUDU BSR LADA HITAM
20 G BWG MERAH-TUMBUK HALUS
10 G BWG BESAR -TUMBUK HALUS
50 G BWG PUTIH-TUMBUK HALUS
50 G HALIA MUDA-TUMBUK HALUS
50 G TOMATO-CINCANG HALUS
50G- CILI MERAH- TUMBUK HALUS
3 SUDU BESAR JUS LIMAU NIPIS
1 SUDU BSR KICAP PEKAT
300ML MINYAK MASAK
GARAM
AJINOMOTO-JIKA SUKA.
HIASAN; 20 G CILI MERAH
20 G CILI MERAH
CARA;
1- REBUSKAN AYAM SELAMA 20 MINIT.
2- GORENGKAN AYAM REBUS TADI SEHINGGA SEDIKIT PERANG.
3- GORENGKAN CILI,BAWANG,HALIA,TOMATO,BELACAN DENGAN API YG SEDERHANA.
4- SETELAH GARING MASUKKAN GARAM
5- KACAU BEBERAPA MINIT DAN BIARKAN SEKETIKA
6- MASUKKAN KICAP,JUS LIMAU DAN GULA MELAKA..MASAKLAH SAMPAI KUAH PEKAT.ANGKAT DAN HIDANGKAN SEGERA.
NASI GORENG;
NASI PUTIH
1 LABU BWG BSR MERAH
3 ULAS BWG PUTIH
1 KUIB TOMYAM
1 BATANG SOSEJ AYAM-POTONG KUIB KECIL
1 EKOR IKAN YG TELAH DIREBUS- ASING ISI DAN TULANG
1 BATANG DAUN SUP-RACIK HALUS
1 BATANG DAUN BWG-RACIK HALUS
SEDIKIT KUBIS- MAYANG
SEDIKIT LOBAK MERAH-POTONG KUIB
SOS IKAN.AINOMOTO
1 BIJI TELOR-DI BUAT TELOR DADAR.
SEDIKIT MINYAK-TUK MENUMIS
CARA;
1- PIJARKAN MINYAK,MASUKKAN BWG PUITH DAN MERAH YG DI TUMBUK,MASUKKAN KUB TOMYAM DAN MASUK JUGA SOSEJ SERTA IKAN REBUS.BIARKAN BERGORANG SAMPAI WANGI.
2- LEPAS TU MASUKKAN SAYURAN TADI BERSAMA DAUN SUP SERTA BAWANG TADI.
3- MASUKKAN NASI..BIARKAN BERGAUL RATA, MASA NI MASUKKAN SOS IKAN,AJINOMOTO..RASALAH NASI AGAR SECUKUP RASA BARLAH DI ANGKAT.
4- LEPAS DI ANGKAT BOLEHLAH DI HIDANGKAN BERSAMA DENGAN TELOR DADAR DAN AYAM MALUKU..
PESAN NIKEE;
AYAM MALUKU NI SEDAP KALAU DI MASAK BAHAGIAN AYAM YG MEMPUNYAI TULANG SEDIKIT.
PASTIKAN AYAM YG DI REBUS BETUL-BETUL MASAK..KALAU TAK TAK SEDAP.
BOLEH JUGA DI MASUKKAN SEDIKIT AIR REBUSAN AYAM KE DALAM MASAKAN NI JIKA SUKAKAN MASAKAN SEDKIT BERKUAH.
SELAMAT MEMASAK.
No comments:
Post a Comment