Friday 28 December 2012

KARI KUPANG MUAR





                      SALAM SEMUA!


N3 HARI NI SEBENARNYA NAK DI KONGSI PADA SEMUA MEMASAK KUPANG BERKARI.

JADI NIKEE RASA DI KL NI MEMANG SUSAH NAK MENDAPATKAN KUPANG KALAU ADAPUN YANG DI KERINGKAN ATAUPUN YANG DI REBUS DAN DI JUAL DI PASAR MALAM TERPILIH SAHAJA.


NIKEE SUKAKAN KUPANG NI..NI PUN NIKEE MASAK BERKARI DAN DI JAMAH BERSAMA ROTI SAHAJA.


BERCERITA PASAL HAL KUPANG RAMAI YANG TAK GEMARKAN KUPANG SEBAB RASA OCEAN@ LAUTNYA YG KUATKAN...




JOM KITA MASAK DULU......






KUPANG SEGAR


1 BIJI BAWANG MERAH BESAR-TUMBUK HALUS KESEMUA BAHAN.
2ULAS BAWANG PUTIH-
1 CM HALIA MUDA-

1 KOTAK SANTAN-KOTAK KECIL200ML
1 BIJI BUAH TOMATO-BELAH 4
 PERAHAN 1 BIJI LIMAU NIPIS
1 SUDU BESAR KERISIK
2 SUDU BESAR REMPAH KARI IKAN
1 SUDU BESAR HALBA CAMPUR
1 SUDU KECIL DAUN KARI
MINYAKTUK MENUMIS


CARA MEMASAK;

PANASKAN PERIUK...PIJARKAN MINYAK.TUMISKAN DAUN KARI BERSAMA HALBA CAMPUR.

MASUKKAN SERBUK KARI DAN TUMIS SAMPAI WANGI.

MASUKKAN PULA SANTAN KELAPA SERTA KERISIK SERTA BUAH TOMATO..MASUKKAN GARAM DAN PERASA.

LETAKKAN KUPANG TADI..BIARKAN KUPANG MASAK SAMPAI TERBUKA KULITNYA,GAULKAN RATA MASUKKAN PERAHAN ASAM LIMAU..

MASA NI RASAKANLAH KUAHNYA KALAU KURANG TAMBAHKAN GARAM SERTA PERASA.

BILA DAH MASAK ANGKAT DAN SEDIA TUK DI HIDANGKAN.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...