Wednesday, 9 January 2013

COOKING BOOKS....MY BEST SIFU


SALAM SEMUA!    


MALAM INI NIKEE NAK BERCELOTEH SIKIT TENTANG BUKU.NIKEE SUKA MEMBACA BUKU SEBENARNYA...DARI KECIL HINGGALAH SEKARANG INI.

DISEBABKAN BAPA NIKEELAH CIKGU NIK YAHYA MAHMOOD ,BELIAU CUKUP SUKA MEMBACA,DULU MASA NIKEE KECIL RUMAH KAMI DI PENUHI BANYAK BUKU LAMA DAN BARU TERUTAMANYA NOVEL,BUKU RUJUKAN,MAJALAH INTERIOR,READEST DIGEST DAN BANYAK LAGILAH..

APABILA NIKEE MASUK KE SEKOLAH RENDAH, NIKEE MULAI CUBA MENJADI PENGAWAS LIBRARY SAMPAI KE SEKOLAH MENENGAH..KATA ORANG SAMPAI JADI KETUA PERPUSTAKAAN DARI TINGKATAN 4 DAN 5...

DI RUMAH NIKEE MULA MENGUMPUL MAJALAH .....DAN PASTIKAN SEMUANYA TERSUSUN RAPI KERANA SAYA SEORANG YANG CUKUP CEREWET.

KALI INI NIKEE NAK TUNJUKKAN SIFU NIKEE DI RUMAH..DAN SALAH SATU ADALAH BUKU PEMBERIAN KAK LINDA ..YANG BERTAJUK DESSERTS..MEMANG BEST..


UNTUK PENGETAHUAN SEMUA INI ADALAH SEBAHAGIAN SAHAJA..MALAH BANYAK LAGI DALAM SIMPANAN NIKEE.

SEGALA MASAKAN DI BLOG NI,NIKEE MERUJUK HANYA SEBAHAGIAN SAHAJA DARI BUKU-BUKU YANG TERBABIT.HAMPIR KE SEMUANYA DAH PUN NIKEE HABIS MEMBACANYA.BUKU BITE YANG DI TAYANGKAN DI BAWAH NI AMAT BERGUNA PADA PENGGEMAR PUFF PASTRY.BASIC RESEPI YANG DI TUNJUKKAN MEMANG BOLEH DI GUNA PAKAI DAN AMAT MUDAH SEKALI.

FAST BREAD PUN BANYAK GUNANYA..BAGI PENGGEMAR ROTI...


GITULAH KISAH BUKU......KALAU ADA BUKU PUN TAPI TAK DISERTAKAN DENGAN BAKAT YANG BAIK TAK MENJADI JUGA DALAM MEMBUAT KEK ATAUPUN MASAK MEMASAK INI.

SEBAGAI MANUSIA BIASA APALAH SALAHNYA KITA GUNAKKAN SEDIKIT MASA CUBA BELAJAR DAN TERUS MENDEKATI DUNIA MASAKAN..

UNTUK TAHUN 2013 NIKEE CUBA DEKATKAN DIRI DENGAN NOVEL MELAYU BUKAN APA SUDAH LAMA NIKEE TINGGALKAN NOVEL...INSYALLAH NIKEE AKAN CUBA MENJADI PEMINAT NOVEL MELAYU YANG TEGAR SELEPAS INI SELAIN DARI MENJADI PEMINAT SETIA MENGUMPUL BUKU TENTANG MASAKAN.

SO....BAGAIMANA??DAH BERSEDIA BERUBAH DAN CUBA MENJADI TUKANG MASAK YG HEBAT DI DAPUR SENDIRI..HA!HA! NILAH MASANYA.....SELAMAT MEMBACA DAN MEMBELI BUKU MASAKAN ....
ADIOS!


BEST BUKU-BUKU INI!
2 comments:

  1. mel pun dalam proses membeli bahan bacaan termasuklah buku resepi...Harapnya dapatlah masak sedap2 dan jadi pakar macam nikee..hihi

    ReplyDelete
  2. hai mel...jangan beli jer buku tau,baca dulu lps tu cuba..memang kekok kalau jarang memasakkan..all the best....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...