Sunday 3 February 2013

FRESH BLUEBERRIES MUFFINS

SALAM SEMUA!




SALAM BERHUJUNG MINGGU !

SEHARI DUA NI NIKEE AMAT SIBUK MENYIAPKAN KUKIS TAHUN BARU  CINA.TEMPAHAN BEBERAPA JENIS KUKIS DAN KEK, CUPCAKES AKAN DI SEDIAKAN PULA SELEPAS INI.











BERCAKAP HAL MUFFINS NI SEBENARNYA  BUKANLAH KEGEMARAN SAYA.SELAMA BEKERJA  BERSAMA PENERBANGAN MALAYSIA SISTEM @ MAS...SELAMA 3 TAHUN DI PENERBANGAN DOMESTIK ITULAH,KAMI SEMUA MERASAI MUFFINS YANG CUKUP ENAK..MEMANG LEMBAP,KURANG MANIS DAN LAZAT SEKALI.

PALING SAYA INGAT IALAH VANILLA MILK MUFFINS,BLUEBERRIS MUFFIN DAN PANDAN MUFFINS..SEMUA SEDAP.






                                 UNTUK N3 PETANG AHAD INI,NIKEE MENCUBA RESEPI DARI BLOG BROWN EYED BAKER,NAMPAK MENARIK SEKALI.KALAU DI  DALAM BLOG PENULIS RESEPI MENGGUNAKAN SOUR CREAM TAPI DI SEBABKAN NIKEE MAHU MENYEDIAKAN MUFFIN INI SEBAGAI HIDANGAN MINUM PETANG NIKEE MENUKARKAN SOUR CREAM KEPADA BUTTERMILK SAHAJA..

                   

                       PADA NIKEE KALAU DI MASUKKAN SOUR CREAM MUNGKIN LAGI BERAT DAN SEDAP LAGI TAPI MENGGUNAKAN BUTTERMILK ADUNAN MUFFIN YANG BELUM DI BAKAR SEDIKIT LIGHT DAN CAIR SAHAJA.TAPI HASIL SEDIKIT BERBEZA.APA PUN MUFFINS DARI AZALI MEMANG SEDAP DI MAKAN SELEPAS DI KELUARKAN DARI OVEN... 


              PADA PENGGEMAR MUFFIN YANG NAK MENCUBA RESEPI INI SILALAH....MANA TAHU  MUNGKIN RESEPI SESUAI DENGAN CITARASA ANDA..

JOM LAYAN RESEPI DI SINI;








BLUEBERRIES MUFFINS;
BY; BROWN EYED BAKER
OLAHAN; NIKEE.


BAKE;25-30 MINS
OVEN;350F/180C

2 CUPS FLOUR
1 TBSP  BAKING POWDER
1/2 TSP SALT
1 EGG
1 CUP GRANULATED SUGAR
4 TBSP UNSALTED BUTTER@SALTED BUTTER
11/4 OF SOUR CREAM@ BUTTERMILK
11/2 CUPS OF FROZEN BLUEBERRIES-I PUT 1 CUP ONLY.



METHOD;

1- WHISK  FLOUR,BAKING SODA AND SALT IN THE BIG BOWL.


2- WHISK THE EGG IN SEPARATED BOWL UNTIL COMBINE AND LIGHT COLOUR..ABOUT 30 SECOND.
ADD  IN SUGAR AND WHISK UNTIL THICK ABOUT 30 SECONDS.ADD IN MELTED BUTTER IN 2-3  ADDITIONS BY WHISKING UNTIL ALL WELL COMBINED.

3- ADD BERRIES TO THE DRY INGREDIENTS AND GENTLY TOSS TO COMBINE.

4- ADD IN SOUR CREAM MIXTURE @ BUTTERMILK MIXTURE AND FOLD WITH THE RUBBER SPATULA UNTIL THE BATTER COMES TOGETHER AND BERRIES ARE EVENLY DISTRIBUTED 25-30 SECONDS.

SMALL SPOT OF FLOUR MAY REMAIN AND THE BATTER WILL BE VERY THICK SO DO NOT OVERMIX.

5- PUT IN THE MUFFIN TIN AND BAKE UNTIL GOLDEN BROWN..COOL THE MUFFINS FOR 5 MINUTES.





                 HAPPY BAKING U ALL!








1 comment:

  1. Aduh, Nikee punya nampak lagi moist. Nnt nak cuba resepi ni ya. Nak tanya yg jenahak goreng tu, selepas ditabur bawang besar goreng, dituang minyak dg kicap cair ke

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...