Thursday 14 March 2013

LAKSA LEMAK SINGAPURA



                         


                     SALAM SEMUA!












KALAU BAB LAKSA NIKEE SUKAKAN LAKSA LEMAK SEBAB MEMANG PUAS DAN SEDAP UNTUK DINIKMATI.HARI INI NIKEE NAK KONGSI LAKSA LEMAK SINGAPURA YANG MANA MENJADI SALAH SATU LAKSA KEGEMARAN NIKEE.











JOM KITA SEMAK RESEPI DAN CUBA MENYEDIAKANNYA DI HUJUNG MINGGU NANTI...!!





                 LAKSA LEMAK SINGAPURA;

           OLEH:BUKU MASAKAN PRIMA

           HIDANGAN: 6 0RANG.


BAHAN HIASAN:

TAUGEH

TIMUN

UDANG -REBUS

LIMAU KASTURI

SAMBAL BELACAN-JIKA SUKA



BAHAN-BAHAN:


1 KG MIHUN /PASTA VERCIMILLI- DI CELUR

60 ML MINYAK MASAK
400G ISI IKAN KEMBUNG - DIREBUS DAN DI AMBIL ISINYA
500G BAWANG MERAH*
150G BAWANG PUTIH*
50G LENGKUAS*
50G KUNYIT*
400G CILI MERAH@CILI KISAR*
300G SERAI - DI TITIK
1 LITER SANTAN 
1 SUDU MAKAN GULA
GARAM SECUKUPNYA.

* - SEMUA BAHAN INI DI KISAR HALUS.











CARA MEMASAK KUAH ;

PANASKAN MINYAK  DAN MASUKKAN BAHAN YG DIKISAR.

TUMISKAN BAHAN KISAR SAMPAI NAIK BAU,KEMUDIAN DI MASUKKAN ISI IKAN DAN SANTAN.

MASUKKAN SERAI, KACAU RATA DI ATAS API YANG PERLAHAN.

MASUKKAN GULA SERTA GARAM...LEPAS ITU BOLEHLAH DI ANGKAT DAN DI HIDANGKAN KUAH BERSAMA MIHUN TADI.

BAGI YANG SUKAKAN MAKANAN LAUT UDANG BOLEH DIMAKAN BERSAMA LAKSA INI.

MIHUN JUGA BOLEH DI GANTIKAN DENGAN PASTA VERCIMILLI,ANGEL HAIR @ PUN MEE KUNING.









                  SELAMAT MENCUBA!





2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...