Tuesday, 5 March 2013

UDANG HARLOCK ALA AROMA




                              SALAM SEMUA!






HARI INI NIKEE BERPELUANG MEMASAK MENU YANG DISEDIAKAN DI RESTORAN MAKANAN LAUT DI JERAM SELANGOR.RESTORAN AROMA MEMANG TERKENAL KERANA KESEGARAN MASAKAN SEAFOODNYA.



N3 KALI INI ,NIKEE SEDIAKAN UDANG MASAK HARLOCK ALA AROMA.SEDAP LAA DI MAKAN BERSAMA NASI PANAS BERKUAHKAN GULAI LEMAK,KARI DAN SEBAGAINYA

KALI INI UDANG NI TIDAK BERHIAS CANTIK KERANA BEBERAPA EKOR SUDAH  PUN MASUK MULUT,JADI NIKEE SNAPP FOTO SECEPAT MUNGKIN.





MASAK UDANG HARLOCK ALA AROMA INI MUNGKIN SEDIKIT BERBEZA DENGAN ALA-ALA CINA,YANG PASTI PEDAS-PEDAS MANIS..


JOM KITA CUBA!








UDANG HARLOCK ALA AROMA;
SUMBER: MAJALAH RASA 2008


1 KG UDANG-BERSIHKAN+ GAUL SEDIKIT GARAM+GORENG
5 ULAS BAWANG MERAH-*
3 ULAS BAWANG PUTIH- *KISAR
5 BIJI CILI PADI-*
3 CM HALIA-*
50GM CILI KISAR@ CILI KERING-*
3 SUDU MAKAN CILI SOS
3 SUDU MAKAN SOS TIRAM
GARAM
GULA
SERBUK PERASA
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENGGORENG.









CARA MEMASAK:

GORENG UDANG SEPARUH MASAK.KETEPIKAN.


PANASKAN SEDIKIT MINYAK DI DALAM KUALI,TUMISKAN BAHAN KISAR SAMPAI WANGI...SERTA PECAH MINYAK

KEMUDIAN MASUKKAN CILI SOS,SOS TIRAM,BAHAN PERASA,GULA SERTA GARAM..KACAU SAMPAI MENDIDIH.

SELEPAS ITU,MASUKKAN UDANG TADI,GAULKAN RATA-RATA SAMPAI SEBATI.ANGKAT DAN SEDIA UNTUK DI HIDANG.




























3 comments:

  1. Salam sejahtera Nikee... bestnya tengok sambal udang tu...

    ReplyDelete
  2. hai mori! ni udang harlock..sedap masakan ni..cubalah!..

    ReplyDelete
  3. Makan dg nasi panas panas, pasti sedap. Apa dia harlock

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...