Wednesday, 10 April 2013

KISAH LABU SIAMSALAM SEMUA!


BERCUTI LAMA DI SINI HAMPIR 9 HARI RASANYA.NIKEE BERHENTI SEKEJAP DARI URUSAN MEMASAK ATAS ALASAN SEMUA ORANG DI RUMAH INI NAK BERDIET TAMBAHAN PULAK SI DHIYA YANG KOMPLEN BADAN DAH MULA DEBAB WALAUPUN USIA BARU 14 TAHUN..PERCAYA ATAU TIDAK TINGGI YAYA 168 CM MEMANG TINGGI SANGAT.AZREEN PULA STRESS BEKERJA HAMPIR 2 MINGGU TANPA CUTI BARU-BARU INI MEMBUATKAN BAHU DAN KEPALANYA SAKIT.HMM..NI SEMUA SIMTOM HIPERTENSI LAA.CUTI SAKIT DI RUMAH MEMBUATKAN KAMI BETUL-BETUL BUNTU AMBIL JALAN MUDAH MENJAMAH ROTI SAHAJA.
KALI INI NIKEE AMBIL SEDIKIT KELAPANGAN NAK BERKONGSI SAYUR ATAU SALAH SATU SAYURAN YANG AMAT NIKEE SUKAI.BAGI YANG TAK MENGENALI LABU SIAM,TIMUNJEPUN,CHAYOTE NI..TAK TAHULAH.


SAYURAN INI AMAT KAYA DENGAN ASID AMINO SERTA VITAMIN C...PERCAYA ATAU TAK SAYURAN NI BOLEH DI BUAT SUP,GORENG ,LALAPAN DI CICAH DENGAN SAMBAL BELACAN SERTA DI BUATKAN SALAD.AMAT TERKENAL DI SEKITAR PULAU JAWA INDONESIA SERTA JUGA DI MINATI DI FILIPINA.D INDONESIA SAYURAN INI DI MASAK BERSAMA MASAK ASAM SERTA DI JADIKAN LALAPAN SERTA DI SAJIKAN BERSAMA GADO-GADO SERTA PECAL.MEREKA MEREBUS SEBENTAR SAYURAN INI BAGI MENGHILANGKAN GETAHNYA.


RASA LABU SIAM INI MENYAMAI RASA BUAH EPAL,PIR SERTA PALING HAMPIR KEPADA RASA JAMBU BATU...MUNGKIN RAMAI YANG TAKUT NAK MENCUBA KERANA BUAHNYA YANG SEDIKIT PELIK...HARGA DI PASARAN PUN BOLEH TAHAN.


BAGI YANG TAK MENGENALI BUAHNYA..NILAH LABU SIAM ATAUPUN TIMUNJEPUN...
UNTUK MENYEDIAKAN SAYURAN INI AMAT MUDAH,KITA CUMA PERLU MENGUPASKAN KULITNYA DAN DI MASAK SEADANYA SETELAH DI BASUH BERSIH DAN DI BUANG BIJINYA.
FOTO SAYURAN YANG DI GORENG DI ATAS ADALAH YANG PALING MUDAH SERTA RINGKAS UNTUK MENIKMATI SAYURAN INI.....


PADA NIKEE INI ADALAH SAYURAN YANG PASTI ADA DI DALAM PETI AIS KERANA MUDAH DI GUNAKAN DAN SUNGGUH VERSATILE....PADA YANG BELUM PERNAH MENCUBA TUNGGU APA LAGI....

SELAMAT  MENCUBA!

2 comments:

  1. waahh tinggi nya anak nikeee... dh melepasi ketinggian mori.. 165cm hehehe...

    ReplyDelete
  2. mori yaya bukan saja tinggi malah berframe large laa...tula..makan labu siam ni baguz takder kolestrol

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...