Monday 17 March 2014

MASALAVADAI YANG MUDAH DAN SEDAP






                              SALAM  SEMUA!


MASALAVADAI ADALAH SALAH SATU KUIH KAUM INDIA YANG SESUAI UNTUK MINUM PAGI SERTA PETANG YANG NIKEE GEMARI...SEDAP BERKHASIAT SERTA SENANG UNTUK DI SEDIAKAN...




JOM KITA INTAI DULU RESEPI;








12OG KACANG DHAL KUNING- RENDAM 4 JAM
1/2 SUDU TEH JINTAN MANIS
1/2 BIJI CILI MERAH- MAYANG HALUS DAN BUANG BIJI
2 ULAS BAWANG MERAH- MAYANG HALUS
1 TANGKAI DAUN KARI- MAYANG HALUS
GARAM
PERASA-JIKA SUKA
MINYAK UNTUK MENGGORENG
SEHELAI DAUN PISANG@PLASTIK




CARA;


SEJAT KERING DHALL YANG TELAH DIRENDAM TADI,GILING ATAU TUMBUK 1/4 TINGGAL YANG MASIH KASAR.

CAMPURKAN KE SEMUA BAHAN LAIN BERSAMA..


PANASKAN MINYAK,...
KEPALKAN DHALL YANG SIAP DI GAUL TADI..BULATKAN DAN LEPERKAN DI ATAS DAUN PISANG DAN GELONGSORKAN.PERLAHAN-LAHAN DI DALAM MINYAK..


GORENG SAMPAI KUNING KEEMASAN..ANGKAT DAN TOSKAN MINYAKNYA.

UNTUK RESEPI INI..BOLEH MENGHASILKAN 7 KETUL MASALAVADAI..JIKA ANDA MENGINGINKAN LEBIH HARUS DI TAMBAH JUMLAH KACANG DHALL NANTI.


SELAMAT MENCUBA





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...