SALAM SEMUA!
MASALAVADAI ADALAH SALAH SATU KUIH KAUM INDIA YANG SESUAI UNTUK MINUM PAGI SERTA PETANG YANG NIKEE GEMARI...SEDAP BERKHASIAT SERTA SENANG UNTUK DI SEDIAKAN...
JOM KITA INTAI DULU RESEPI;
12OG KACANG DHAL KUNING- RENDAM 4 JAM
1/2 SUDU TEH JINTAN MANIS
1/2 BIJI CILI MERAH- MAYANG HALUS DAN BUANG BIJI
2 ULAS BAWANG MERAH- MAYANG HALUS
1 TANGKAI DAUN KARI- MAYANG HALUS
GARAM
PERASA-JIKA SUKA
MINYAK UNTUK MENGGORENG
SEHELAI DAUN PISANG@PLASTIK
CARA;
SEJAT KERING DHALL YANG TELAH DIRENDAM TADI,GILING ATAU TUMBUK 1/4 TINGGAL YANG MASIH KASAR.
CAMPURKAN KE SEMUA BAHAN LAIN BERSAMA..
PANASKAN MINYAK,...
KEPALKAN DHALL YANG SIAP DI GAUL TADI..BULATKAN DAN LEPERKAN DI ATAS DAUN PISANG DAN GELONGSORKAN.PERLAHAN-LAHAN DI DALAM MINYAK..
GORENG SAMPAI KUNING KEEMASAN..ANGKAT DAN TOSKAN MINYAKNYA.
UNTUK RESEPI INI..BOLEH MENGHASILKAN 7 KETUL MASALAVADAI..JIKA ANDA MENGINGINKAN LEBIH HARUS DI TAMBAH JUMLAH KACANG DHALL NANTI.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment