Thursday 13 November 2014

BANANA CRUMBLES MUFFINS








SALAM SEMUA!


BILA CERITA TENTANG MUFFIN WAH SEMUA SUKA...TAPI KITA ORANG ASIA SUKA MENIKMATI MUFFIN PADA SETIAP MASA..MALAHAN MUFFIN ITU  SEPERTI KEK CAWAN COMEL..


PADA  NIKEE MUFFIN NI BUKAN KEGEMARAN NI APATAH PULA DI MAKAN SUHU BILIK MEMANG KURANG ENAK...PADA NIKEE SEDAP DI MAKAN SETELAH KELUAR DARI OVEN DAN MAKAN DALAM SEKADAR SEGERA.

MENGIKUT SEPUPU NIKEE DI PERTH..MUFFIN ENAK JIKA DI TAMBAHKAN BUTTERMILK  SEPERTI MEMBUAT SCONES..

JADI KALI INI MUFFIN NIKEE ADALAH SALAH SATU DARI RESEPI TERBAIK..BAGI PENGGEMAR MUFFIN BOLEHLAH MENCUBA RESEPI INI YANG NIKEE OLEH SEDIKIT AGAR TAMPIL LAGI SEDAP.



JOM INTAI RESEPI:









1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM@TEPUNG NAIK SENDIRI
1 TSP BAKING SODA
1 TSP BAKING POWDER
1/8 TSP GARAM HALUS@ 1/2 TSP PUN OK

# KE SEMUA BAHAN KERING DI ATAS HENDAKLAH DI AYAKKAN BEBERAPA KALI.....


1/3 CAWAN MENTEGA CAIR TAWAR- DI CAIRKAN
3 BIJI PISANG MONTEL
1 BIJI TELOR AYAM GRED A
1 BIJI ESEN VANILA- JIKA SUKA
3/4 CAWAN GULA KASTER


TOPPING:


1 SUDU BESAR MENTEGA
2 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM BIASA
1 SUDU TEH SERBUK KAYU MANIS
1 SUDU KECIL ALMOND FLAKES@NIBS
2 SUDU BESAR GULA MERAH


# GAULKAN MENGGUNAKAN HUJUNG JEJARI ANDA SAMPAI MENJADI CRUMBS..KETEPIKAN UTK DI TABURKAN DI ATAS MUFFIN SEBELUM DI BAKAR.

BAKAR: 18-20 MINIT
OVEN: SUHU 180C



CARA:


PUTARKAN TELOR,GULA,ESEN DAN MENTEGA CAIR...PISANG HINGGA SEBATI DAN RATA.LAKUKAN DLM 10 MINIT DENGAN MIXER.

APABILA BAHAN BASAH SEBATI,MASUKKAN PULA BAHAN KERING MENGGUNAKAN SENDUK KAYU..

KAUP BALIK SEKADAR BERCAMPUR SAHAJA..
SIMPAN SEBENTAR DLM 20 MINIT...UNTUK MUFFIN NAIK DAN SEBATI.

SEDIAKAN ACUAN MUFFIN ATAU SOUFFLE CUPS DAN SENDUKKAN ADUNAN    DENGAN SKOP AIS CREAM SAMPAI PENUH...

TABURKAN TOPPING TADI DAN BAKAR PADA SUHU YG DI TETAPKAN..



SELAMAT MEMASAK!


TIPS UTK MUFFIN:


TERBAIK UTK MELEMBAPKAN MUFFIN CAMPURAN BUTTERMILK,YOGURT,SERTA SOUR CREAM


ISIKAN ACUAN MUFFIN KE TAHAP PENUH ATAU 3/4 PENUH UTK MUFFIN MEREKAH CANTIK

UNTUK PISANG ANDA BOLEH GANTIKAN ESEN PISANG ATAU ALMOND..TAPI SAYA LEBIH GEMARKAN VANILA

PISANG LEMAK MANIS DAN EMAS PALING SEDAP UTK KEK PISANG...SERTA MUFFIN.















 


2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...